|
|
EYT'DE STAJ MAĞDURİYETİ
ÇOCUK VE GENÇ İŞÇİLERİN ÇALIŞTIRILMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YILLARDIR DER Kİ; 4857 sayılı İş Kanununun 71 inci maddesi gereğince, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçiler bakımından yasak olan işler ile 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış genç işçilerin çalışmasına izin verilecek işler, 14 yaşını bitirmiş ve ilköğretimini tamamlamış çocukların çalıştırılabilecekleri hafif işler ve çalışma koşullarına ilişkin usul ve esasları kapsar.
4857 sayılı iş kanunu 71.madde de DER Kİ; On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar; bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
Genç işçilerin çalışmasına izin verilen işler Ek-2’de belirtilmiştir der.
Mesleki eğitim gören ve zorunlu staj yapmış lise son öğrencileri yani 15 yaşını doldurmuş yasanın tanımladığı GENÇ İŞÇİLER, sataj başlama tarihi itibariyle Hizmet Akdine bağlı çalışan sayılmaktadır. Ve yine yasa der ki; Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde iki saat ve haftada on saat olabilir. Stajerler günde 8 saat haftada 3 gün, ayda toplamda kısmi süreli olarak 12 gün çalışmış olup Ne yazık ki, hizmete başlama tarihleri kabul edilmemektedir.
15-18 yaş arası GENÇ İŞÇİ tanımına giren ve işyeri içi ve dışı ağır-hafif tüm işlerde hizmet akdi ile yönetmelikte belirtilen sürelerden fazla çalışan Stajyerlerin staj başlama tarihlerinin hizmete başlama tarihi kabul edilmemesi yıllardır büyük haksızlıktır. Devlet çocuk ve Genç işçileri, yönetmelik aksine, öncelikle kendisi dışlamış, korumamıştır. Bu haksızlığa bir son verilmelidir.
|
|
|
|
|